miercuri, martie 21, 2007

Olanda - Romania

“Nu vom pierde în Olanda pentru că, oricât de comunist şi de şablonizat ar părea, românii fac minuni atunci când ajung cu cuţitul la os. Popor latin, suferim alături de cel aflat în suferinţă şi facem tot ce depinde de noi pentru a-l ajuta şi a-l face să uite chinul prin care trece. Aflat într-unul din cele mai grele momente ale vieţii, selecţionerul Victor Piţurcă este, mai mult decât oricând, ascultat de elevii săi. Este de aşteptat ca Mutu & Co să îl asculte fără să crâcnească, să îi pună în practică fără să clipească ideile tactice. Deci să se lupte măcar de la egal la egal cu adversarii lor.
Nu vom pierde în Olanda pentru că adversarii nu se obosesc să ne bage în seamă sau să se teamă de noi. Ne subestimează cu o superioritate demnă de o cauză mai bună, se cred şmecherii de pe Pământ. Nu îi interesează nimic. Nici că portarul lor titular e indisponibil, nici că în preliminariile astea nu au jucat aproape nimic, nici că noi îl avem căpitan pe Mutu, o armă care poate deveni mortală în orice secundă. În fine, nu vom pierde în Olanda pentru că suntem români, deci nişte optimişti incurabili. Aşa
că, "Hai România!" „
Articol preluat din Libertatea.
Analiză pe text:
- „românii fac minuni atunci când ajung cu cuţitul la os” –şi în ultimele 4 (sau câte?) campanii de calificare la fel ...
- „Popor latin, suferim alături de cel aflat în suferinţă şi facem tot ce depinde de noi pentru a-l ajuta şi a-l face să uite chinul prin care trece” – nimic mai fals. Uită-te în jurul tău pe stradă ca să vezi adevărul.
- „selecţionerul Victor Piţurcă este, mai mult decât oricând, ascultat de elevii săi” – este, într-adevăr un moment greu pentru selecţioner, care l-ar putea ridica sau doborî. Dacă, în aceste condiţii, el reuşeşte sa facă performanţă, dovedeşte că poate. Dacă nu, ar putea fi începutul sfârşitului carierei sale.
- „să se lupte măcar de la egal la egal cu adversarii lor” – au făcut-o de câteva ori. În amicale.
- „Nu vom pierde în Olanda pentru că adversarii nu se obosesc să ne bage în seamă sau să se teamă de noi” – nimic mai greşit. Olanda nu a stăpânit mările, subestimându-i pe englezi sau pe spanioli. Ci doar pentru că erau mai buni ca ei.
- „se cred şmecherii de pe Pământ” – ei chiar sunt unii dintre şmecherii de pe Pământ. Nu doar se cred.
- „noi îl avem căpitan pe Mutu, o armă care poate deveni mortală în orice secundă” – ei au vreo 3 d-aştia...
- „În fine, nu vom pierde în Olanda pentru că suntem români, deci nişte optimişti incurabili” – ha ha ha, din păcate fotbalul e despre goluri. Pe care trebuie să le dai.

Citeam undeva, despre nepătrunsele mistere din spatele unor amărâte borne kilometrice.
Şi mi-am recunoscut ţara. Şi pe cei care o populăm.
Minunile, de orice fel, nu se fac cu optimism. Indiferent cât.
Minunile se fac cu muncă. Prin muncă obţii rezultatele miraculoase.
Reţeta e simplă: să vrei, să poţi şi să crezi. Ordinea nu contează.

Unul din cei care vroia/putea/credea nu va fi acolo.
Eu, deocamdata nu pot sa ma iert.
Noi te iertăm Cristi. Tu eşti, poate, cel mai puţin vinovat de situaţia în care eşti.
Oare îi vom ierta şi pe ceilalţi?
Şi da, sper să ma înşel. Să vin duminică dimineaţă, cu cenuşă-n cap. Mea culpa aşteaptă deja în draft.

Şi da, sper.
Hai Romania!