marți, octombrie 14, 2008

Saraca Romanie

Astăzi Capital a dat publicităţii noul top 300 al celor mai bogaţi români.

Podiumul este acelaşi cu o singură permutare între locurile 1 şi 3. Patriciu a coborât şi Becali a urcat. Ţiriac stă cuminte pe 2.

Calculele pentru evaluarea averilor au fost realizate pe baza datelor de bilanţ, precum şi ţinând cont de evoluţia tranzacţiilor efectuate în 2007. Metodologia de evaluare, îmbunătăţită constant în cei şapte ani de prezenţă pe piaţă a Topului Capital, a ţinut cont de cifrele de afaceri, profituri şi active, la acestea fiind aplicate coeficienţi de multiplicare specifici unui număr de peste 100 domenii de activitate - cel puţin aşa spune Capital în articolul său.

Şi totuşi.

Patriciu are o afacere cu petrol. Are un trust media.
Ţiriac are afaceri în domeniu bancar. Are un imperiu auto.
Becali are afaceri cu ouă. Are o echipă de fotbal.

Capacităţile intelectuale ale lui Patriciu sau Ţiriac, îmi pare rău, dar nu cred că pot fi puse la îndoială de nimeni. Pentru că, să fiu iertat, dacă n-ai nimic la mansardă nu poţi să treci nici strada. Şi ca să dai un tun îţi trebuie ceva, acolo. Poate, din punct de vedere al corectitudinii, afacerile lor au fost puse sub semnul întrebării la un moment dat.
Despre Becali ştim că este un măscărici semi-analfabet, care şi-a cumpărat cele câteva diplome care atestă faptul că ştie să scrie. Terenurile sale au fost achiziţionate într-un mod fraudulos, o spune toată lumea mai puţin Justiţia Română. Nimeni nu se mai întreabă de ce, de mult timp.

Ţiriac a pornit, alergând după mingii. Şi a făcut un milion de alte lucruri până să ajungă astăzi, aici. Asemeni lui, Patriciu! Forbes vorbeşte doar de ei doi când îi trece în revistă pe bogătanii din estul Europei. Şi surprinzător toţi au un imperiu din care fac banii: petrol, bănci, auto, minerit, gaze, comerţ or else.

Concluziile le trage fiecare cum ştie şi cum poate mai bine! Eu ştiu doar că Becali are blog. Sau glob. Sau cum draku´ i-o mai zice. Şi toată blogosfera a considerat asta interesant.

Saraca România ...