marți, ianuarie 20, 2009

Legea de martea asta

Pentru că de 2 zile toată lumea-i cufurită din cauza noi legii ce tocmai a intrat in vigoare astăzi ia să vedem ce spune legea mai întâi:


Furnizorii de retele publice de comunicatii si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului au obligatia de a asigura, pe cheltuiala proprie, crearea si administrarea unei baze de date in format electronic, in vederea retinerii urmatoarelor categorii de date, in masura in care sunt generate sau prelucrate de acestia:
a) date necesare pentru urmarirea si identificarea sursei unei comunicari;
b) date necesare pentru identificarea destinatiei unei comunicari;
c) date necesare pentru a determina data, ora si durata comunicarii;
d) date necesare pentru identificarea tipului de comunicare;
e) date necesare pentru identificarea echipamentului de comunicatie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament;
f) date necesare pentru identificarea locatiei echipamentului de comunicatii mobile.

Datele se retin timp de 6 luni de la momentul efectuarii comunicarii.
Cheltuielile legate de crearea si administrarea bazei de date sunt deductibile fiscal.



Nu se spune nicăieri că SMS-ul către amantă cu: ne vedem la 9, în parcul din spatele blocului când duc gunoiul. am timp 10 minute va deveni public în ziarul de a 2/173 zi. Sau că dacă-l suni pe avocatul tău să-ţi pregătească actele pentru marele tun de a 2-a zi dimineaţa, acesta o să pice c-a intrat altcineva pe fir (oricum, pică dacă nu dai dreptu'!. Sau că pornachele pe care-l descărcai cu drag şi spor va fi mai întâi văzut de cei 2 ochi albaştri la care eşti arondat.
Eu înţeleg că oricum aceste date erau stocate de operatori (tel + net)(şi ştiu din sursă sigură că oricum erau) doar că acum toată afacerea a căpătat o nuanţă legală şi în plus domnii operatori pot să-şi justifice acum şi cheltuielile pe care le suportau pentru această activitate (şi nu le mai ascund prin diferite conturi întortocheate) motiv de bucurie pentru aceştia (o oarecare concesie făcută lor)
În plus domnii de la serviciile (oarecum) secrete vor avea de acum o treabă ceva mai uşoară în a naviga fără griji printre toate aceste date aranjate frumos (punem pariu că va exista un soft unic care să facă treaba asta - soft plătit cu bani grei de cine trebuie?).
Legea nu este bună, normal (trăim în România trebuie să ne dăm cu părerea despre orice, căci ne pricem la orice, nu-i aşa?). Sau poate nu este cea mai bună formă a legii care ar fi putut exista. oricum, nu facem decât ce-au mai făcut şi alţii înainte noastră, fix mânz după iapă ....