joi, ianuarie 15, 2009

Băsescu, decalogul şi naţiunea

Administraţia  prezidenţială prin vocea tunătoare a primului bărbat al ţării a făcut o listuţă cu ce anume ar trebui schimbat în mult iubita şi stimata noastră ţărişoară pentru ca, zice-se, să trăim mai bine. Mai jos, bolduite nu pentru SEO ce pentru a le delimita de comentariile mele, sunt pe scurt propunerile băsesciene:

1. Adoptarea unui regim semi-prezidenţial "coerent" - blah-blah! Mangleală pentru a face rost de mai multa putere. WRONG!

2. Definirea modalităţilor prin care se dizolvă Legislativul - aşa ceva ne-ar trebui. Frica este cel mai bun stimulent dacă vrei să dresezi pe cineva (om/animal). Poate, puţin mai greu de realizat într-o formă inteligentă şi corectă, dar o amendă ca asta le-ar fi trebuit celor 322. CORECT!

3. Un sistem unicameral - absolut de acord. Avem două grupuri care fac aceeaşi treabă. 400 de oameni nu gândesc mai bine ca 200, sau mai repede, sau mai coerent. Nu am reuşit (în 19 ani de democraţie) să-mi dau seama care-i diferenţa între un senator şi-un deputat şi care-i utilitatea fiecăruia. CORECT!

4. Eliminarea oricărui privilegiu al aleşilor care comit fapte penale - CORECT! (mai e ceva de comentat ?)

5. Limitarea severă a reglementării prin ordonanţe de urgenţă - unele dintre cele mai mari tunuri ştiute (câte or fi neştiute, brrr!) date de guvernele României de-a lungul anilor au fost facilitate de aceste ordonanţe de urgenţă. CORECT!

6. Un decupaj administrativ cu 9-12 judeţe ori regiuni şi o autonomie locala veritabilă - eu unul n-am mai auzit de asta până acum! Nu-mi permit să latru aiurea la lună :)


7. Recredibilizarea Curţii Constituţionale, singura care ar trebuie sa-l judece pe şeful statului - prima parte sună bine, pe când a doua he he, not! WRONG!

8. Introducerea referendumului obligatoriu (Parlamentul este obligat sa adopte o lege daca a fost votată de cetăţeni) - populism ieftin nu-i aşa, poporul să voteze legi în locul parlamentului. Dar mie îmi convine. CORECT!

9. Regândirea rolului si structurii CSM (garant al independentei justiţiei) - practic, poate peste 20 de ani. CORECT!

10. Definirea tuturor drepturilor accesibile tuturor - blah-blah re-loaded! De mare angajament, sună bine dar personal o consider o vrăjeală electorală. Anyway, CORECT!


Trag linie, socotesc, scor: 7-2-1. Sunt pro-Băsescu?